Betekenis

Wat kan pianospelen voor mij of mijn kind betekenen?

Allereerst: pianospelen staat voor persoonlijk genot en plezier. Voor de piano is eindeloos veel mooie muziek geschreven. Wanneer je begint met pianospelen, ontdek je vanzelf welke muziek bij je past en ontwikkel je nieuwe voorkeuren voor muziek, waar je eerder geen weet van had. Voor mij en voor veel andere mensen is het een passie die nooit meer over gaat.

Vat krijgen op muziek betekent ook vat krijgen op kunst. Je krijgt meer oog (en oor) voor diepgang en nuance in het leven. Voor veel van mijn leerlingen is pianoles ook iets heilzaams, een rustpunt. Tijd voor jezelf nemen. Stilstaan bij wat echt belangrijk is. Uiting kunnen geven aan je stemming. Leren focussen: concentreren op muziek betekent ook je geest ‘leeg’ maken.

Hersengymnastiek
Over de werking van onze hersenen wordt steeds meer bekend. Ook over de invloed van actief musiceren en dan met name achter de piano. Onze hersenen worden uitgedaagd door het gelijktijdig spelen van verschillende ritmes en melodieën zoals in deze fuga van Bach:

Hersengymnastiek, die zelfs dementie op afstand kan houden!

Slimmere kinderen?
Voor kinderen is pianostudie karaktervormend. Het vraagt namelijk om inzet, concentratie, discipline en doorzettingsvermogen. Pianoles doet nog meer voor kinderen. Als zij piano (leren) spelen, zijn ze actiever met hun hersenen in de weer dan bij meer vrijblijvend tijdverdrijf. Het IQ-niveau stijgt daardoor aantoonbaar. Het gelijktijdig lezen van meerdere notenbalken en het uitvoeren van verschillende handelingen met beide handen versterkt zowel de fijne motoriek als ook het geheugen. Ook op latere leeftijd. Zo blijkt onder andere uit ‘Ben ik dat? ‘, een boek over de werking van hersenen van journalist Mark Mieras.

 

Terug naar Home en de overige vragen