Test jezelf

Test jezelf!

Ben ik muzikaal? Is pianoles wel iets voor mij?
Het antwoord vindt u natuurlijk niet hier. Maar wel een klein voorproefje in de vorm van een paar testen.

Kan ik wel improviseren…? Of word ik een pianist die het liefst van papier speelt?
Heeft u een (redelijk gestemde) piano thuis? Waag dan eens een improvisatiepoging!

Opdracht: Plaats alle vingers met een gespreide hand op de zwarte toetsen van het klavier. Beluister allereerst de begeleiding:

 

Speel vervolgens mee en improviseer uitsluitend op de zwarte toetsen. Gewoon zonder al te veel na te denken, op het gevoel. Houd het eenvoudig, dus beter geen twee of meer vingers tegelijk. Ook de vingers die niet spelen, moeten proberen contact te houden met de toetsen. Zo eenvoudig is het!

Overigens: niet iedereen heeft aanleg om voor de vuist weg op een feestje een improvisatie ten beste te geven. Vooral personen die perfectionistisch zijn ingesteld en oog hebben voor detail zijn meestal geen improvisators. De geboren improvisator heeft vaak moeite een bestaand stuk op niveau af te werken.

Vingerspel als denkwerk voor beginners…
Pianospel is ook denkwerk. Beide handen moeten leren autonoom handelingen te verrichten zonder dat ze elkaar van de wijs brengen.

Daarom deze vingeroefening:
Leg beide handen op een tafel met de vingers licht gebogen vlak naast elkaar, pols licht opgetild en de duim op zijn zijkant. Wandel nu in de rechterhand heen en weer tussen duim en pink. Noem de duim:1, de wijsvinger 2, de middelvinger 3, de ringvinger 4 en de pink 5. We werken dan rechts het schema af: 1-2-3-4-5-4-3-2-1.

Til elke vinger in de gebogen stand op en laat deze weer zakken alvorens met de volgende verder te gaan. De vingers van de linkerhand wandelen ook op dezelfde wijze heen en weer, alleen hier keren we al om bij de derde vinger. Het schema voor links: 1-2-3-2-1.

Probeer nu eens beide patronen tegelijk. Lukt dit? Dan ook omgekeerd. Lukt het niet, dan zeker niet getreurd. Meer oefenen is dan de oplossing.

Heb ik gevoel voor ritme?
Luister naar het ritme onder a en klap het na.

Het ritme bestaat uit een groepje van twee tikken (lang-kort) dat voortdurend herhaald wordt.

Zing nu in hetzelfde tempo het Nederlands volksliedje Boer wat zeg je van mijn kippen mee (b-fragment).
Zing nu zelf terwijl de pc het ritme produceert en omgekeerd.

Probeer ook eens beide elementen zelf te combineren zonder hulp van een geluidsfragment. Laat je ook hier niet uit het veld slaan als het niet meteen lukt. Pianospelen is dus ook een beetje drummer zijn.

Terug naar Home en de overige vragen